Fransk björnbärspaj till eftermiddagskaffet Del 3

Fransk björnbärspajFransk björnbärspaj till eftermiddagskaffet. Då vill man gärna ha något sött och lättlagat. Fransk björnbärspaj tillsammans med sötad creme fraîche är riktigt gott.

Fransk björnbärspaj
Du behöver

Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör, kylskåpskall
3 msk socker
3 msk kallt vatten
1 nypa salt

Fyllning

1 dl mandel
2 ägg
1 dl socker
1 dl crème fraiche
1 tsk finrivet citronskal
2 dl björnbär

Gör så här

1.Blanda samman mjöl, smör, socker, vatten och salt. Gör det snabbt för att pajdegen inte skall mista sin frasighet som den annars lätt gör om man arbetar degen för länge. Låt pajdegen vila ca 30 minuter i kylskåpet.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Låt pajdegen bli rumstempererad och tryck ut den i en form med löstagbar kant som mäter ca 22–24 cm i diameter.
3. Förgrädda pajskalet i ca 5–7 minuter tills det fått aningen färg.
4. Gör nu klart fyllningen. Mixa eller mal mandeln fint. Här kan man välja om man vill skala och skålla mandeln genom att koka upp den med vatten och sedan pilla loss skalet. Vispa ägg med socker. Rör ner den malda eller fint mixade mandeln och tillsätt crème fraiche och citronskal. Häll ner fyllningen i pajskalet och lägg i björnbären.
5. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter tills pajen är fint gyllenbrun.
6. Servera med crème fraiche smaksatt med någon matsked florsocker och vaniljsocker efter tycke och smak. Dekorera med lite rivet citronskal och några mandlar.

LÄS MER OM BJÖRNBÄR DEL 1
LÄS MER OM BJÖRNBÄR DEL 2
LÄS MER OM KÖKSFLÄKTAR
LÄS MER OM SPABAD

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar