Ett fritidshus som förverkligade hennes drömmar och önskemål

Ett mörk fritidshus passar in perfekt in på sluttningen mellan tallar och björkar.

Uppe på höga strandklippor fick till slut 70-talsstugan Lillan en modern villa vid sin sida, Villan, Nanna och Pekka Jänttis gemensamma livsverk.
Först övergår asfalten till grus och sedan till sand som dammar under bildäcken. Genom åkrar och skogar slingrar sig landsvägen. Efter att man har svängt av och kört ytterligare några kilometer kommer man till slut fram till Nanna och Pekka Jänttis fritidshus. Vi har nu kommit till Pekka Jänttis släktmarker. Tall- och granskog omsluter oss som täta väggar och precis framför oss finns stugorna Lillan och Villan. Mörkt bruna står de där i harmoni med den ganska stupa strandkantens topp. Bakom husen öppnar sig ett otroligt vid och spännande sjöutsikt. Ångbåten Tarjanne glider förbi och tutar glatt en hälsning, precis som den gjort under de årtionden den har trafikerat sin reguljära linje mellan Tammerfors och Virrat. I dessa trakter har Pekka Jänttis släkt levt länge. Stugorna på den avstyckade tomten som Pekka fick ta över ligger bara två kilometer från släktgården. Den lilla ursprungliga stugan tillhörde tidigare Pekkas faster, som hade döpt fastigheten till Tapio (en god ande i den finska mytologin).  När Nanna och Pekka gifte sig för ett år sedan, bestämde de sig för att antingen bygga till den lilla stugan eller bygga en helt ny villa på tomten. Snart insåg de, efter att ha lyssnat på flera experter, att det skulle bli för dyrt att bygga ihop den gamla stugan och den nya villan, så det fick bli två separata hus istället. Grundstenen till den nya villan murades på våren 2012. Stugorna är lika som bär fast i olika storlekar Den nya villan ville de ha så nära den gamla stugan som möjligt. Men den lilla tomten och terrängen avgjorde markant vad den nya villan skulle placeras.

Villan och gamla Lillan binds ihop med hjälp av altan och räcke.

Bryggan med liggstolar erbjuder en fantastisk plats för semesterfirare.

Arkitekt Harri Viljamaas uppdrag var att förverkliga det som många statsbor vill ha på sin sommarstuga: att från alla gemensamma rum få utsikt över sjön. Det traditionella byggsättet är dock att samla alla rum runt den öppna spisen. Viljamaa tog hänsyn till båda aspekterna och placerade boendeytorna mot sjösidan och serviceutrymmen mot skogssidan som egna grupper. Sedan var det bara att resa en timmerram runt om och placera en öppen spis i mitten! I och med att timmerhusets byggteknik grundar sig i timmerloggarnas längd och timmerknutornas placering leder det enligt Viljamaa till enkla lösningar. Direkt från gårdsplanen stiger man upp på altanen som sammanbinder och omringar stugorna Det är endast altanen som binder samman Lillan och Villan, men den sammanfogar stugorna väldigt bra, konstaterar Nanna. Den gamla stugan är byggt av handbilat timmer och den nya är gjord av lamellstockar. Men tack vare den mörka färgen, vilken passar som gjutet in i naturen, hänger stugorna ändå ihop. Nyansen för den gamla stugan liknar gråaktiga blåbär och den nya villans yta är mörkbrun. När Nanna valde färgerna var det viktigt för henne att de skulle komma från naturen runt om, från klippornas och stenarnas gråa och tallarnas bruna kulörer. Utmed villans sjösida byggdes en smalare altan med räcke. Vi ville inte att skogen skulle komma rakt in i huset. Det är bra att det finns ett mellanrum mellan fönstren och naturen. Först var tanken att taket skulle sluta vid husets kortsida. Men arkitekten rekommenderade att det skulle fortsätta en bit ut över altanen. Nanna har inredning som hobby och planerade därför inredningen i villan.

Nanna viker på ett personligt sätt de gamla linnelakanen till bordsdukar. Belysning från Secto Design kompletterar den moderna stilen i vardagsrummet.

En vit öppen spis delar köket och vardagsrummet. Den blåvita krukan är från Ruukku & Runeberg.

Savos fläkt med inbyggd belysning, gamla kopparföremål och Ultima Thule-vattenkannan strider inte med varandra.

Arkitektens uppgift var att förverkliga hennes drömmar och önskemål, göra ritningar samt övervaka att bygget sköttes enligt planerna. Ritningarna togs fram i Helsingfors, men allt annat gjordes lokalt i Ruovesi. Stockarna levererades från Ollikaisen Hirsirakenne, Kone- ja Kuljetus Leinonen grävde grunden, rördragning beställdes från LVI Moksu, el från Viitanen, målarfärg köptes från Uula och lokala byggare och murare gjorde själva byggandet, som tog ett år. När paret kom och inspekterade jobbet under december 2012 var väggarna och taket redan på plats. Men det var först vid slutbesiktningen som Nanna förstod hur ståtlig den var. Jag tappade andan när jag såg hur fin deras fritidshus blev.
När vi flyttade in stannade jag hela tiden och beundrade den. Utrymme, ljus och stora fönster Från Nannas favoritplats, i hörnan av köksön, har hon utsikt över både sjön, vardagsrum, sovrum, altanen och till och med den gamla stugan, Lillan. Deras nya vfritidshus är som en båt, smal och lång. Och nästan hela sjösidan är täckt av fönster från golv till tak. När man har sådant här utsikt, måste man ha stora fönster också, utbrister Nanna. Det andra kravet var att deras fritidshus skulle byggas på ett plan och att den skulle ha pulpettak. Nanna valde golvplattor i levande antracit i stället för matt svart. Mellan vardagsrum och sovrum fick det istället bli lutbehandlad furu.
Det matchar väggar och tak som består av vitlaserad furu. Köket och sovrummet binds samman med stor öppen spis som ger värme och en hemtrevlig känsla. Gästrummen placerades i samma ända av huset som köket. I den andra ändan finns Nannas och Pekkas sovrum. Toalett, sauna och badrum är placerade i husets skogssida. Elbastun motiverar hon med att man inte alltid har tid eller lust att värma upp bastun nere vid stranden även om den är mycket mysigare. Enkla linjer och naturliga färgskalor Nanna gillar varma, naturliga färger och enkla linjer som man sedan kan komplettera med överraskande detaljer. Man kan lätt kombinera Ikea och kostsammare design, anser Nanna.

Den dominerande ljusa inredningen nyanserar Nanna med blått.

Det finns en lång matta som leder från sovrummet till dörren mitt emot, som leder till gästrummet.

Från altanen kommer man direkt till sovrummet genom stora pardörrar. Kuddarna på vilstolen och muggarna kommer från Marimekko.

Nanna blandar gärna gammalt och nytt. Inredningen är en kombination av olika fynd från loppisar, antikaffärer och resor med asiatiska porslinkrukor och afrikanska föremål som exotiska inslag. För golven valde hon orientaliska mattor. Det måste vara äkta mattor i mitt hus. Jag gillar inga trasmattor. Nanna vågar ännu inte tro att villan är färdig. Det tar lite tid att vänja sig vid frihetskänslan, den lugna atmosfären och den hänförande utsikten. Att vara här gör gott på själen och det går inte ens att bråka på riktigt, skrattar hon. På sommaren är det nästan öppet hus hos paret som ofta får besök av sina vänner. Det är klart att vi vill visa alla vad vi har åstadkommit.
Lilla stugan fungerar utmärkt som gäststuga, dessutom är den inte tokig alls att tillbringa tid i. Under heta sommardagarna är det alltid svalt i Lillan tack vare de massiva timmerstockarna. Lillans inredning ville paret Jäntti inte ändra på. Det är hemtrevligt och gungstolen passar bra in i stilen. Och tröttnar man på det finns ju den mer moderna Villan bara några steg därifrån, på andra sidan altanen, avslutar hon. Husfakta: Den ursprungliga stugan, Lillan, är byggd av liggtimmer.
Det nya huset, Villan, är 115 kvm och byggd av lamellstockar. Arkitekt Harri Viljamaa har ritat ett fritidshus efter parets önskemål att få en dialog mellan den gamla och nya stugan, gott om fönster, sjöutsikt, ett plan och pulpettak. De båda husen förenas med en altan. Uppvärmningen sker med el och ved. Familjen Jäntti kör nästan 550 km varje veckoslut. Den korta tiden i stugan vill de tillbringa tillsammans utan att vara tvungna att utföra massa arbete.
Nanna tycker att det var mycket viktigt att ha en dialog med arkitekten för ett bra resultat.  Sovrummets ljusa divan är från Ikea, samt köksluckorna och många andra möbler. Skandinavisk enkel belysning från Secto Design  smyckar matplatsen. Savos vita Grace fläktkåpa fungerar även som belysning. Det matlagningsintresserade paret ville absolut ha en gasspis. De bästa biffarna steks på gasspis tycker Nanna. I köket finns även en keramisk ugn som används till rätter som ska lagas långsamt.

Nanna och Pekka njuter av lugnet vid sjön

I badrummet finner man samma färger som i andra delar av villan.

Bastun används ofta till helgerna.

Text Paula Bagge Foto Siiri Salo

 

 

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar