Syrensaft du kan njuta av även efter sommaren

Syrensaft du kan njuta av

Syrensaft du kan njuta av. Det är många minnen som förknippas med syrendoft. Skolavslutning, start på sommarlovet, lantliv och mormors vackra vas med syrener på bordet. Men har du smakat på syren någon gång? Plocka av de underbara klasarna och koka syrensaft som du kan njuta av även när säsongen är över. Sätt smak på ditt socker och passa på att dekorera kanske sommarens första tårta med de ljuvliga små blommorna.

Text och foto : Scharlotte Peppare

När din syren står i högblom, så passa på att koka syrensaft. Det är gott och enkelt att göra själv! Glasflaska med kork 1 l kostar 19 kr/st och glas Pokal 9 kr/st hos Ikea.

 

För att göra syrensaft behöver du:

40 st lila blomklasar av bondsyrén

2 kg strösocker

2 l vatten

30 g citronsyra

2 st citroner

1 vaniljstång

Gör så här:

1.Skölj blomklasarna i vatten och rensa sedan så att du bara har syrenblommorna kvar.

2.Koka upp vatten, socker, vaniljstång och lös upp allt socker under omrörning.

3.Ta sedan av kastrullen från värmen och rör i citronsyran.

4.Lägg syrenblommor, rivet skal och skivor från 2 st citroner i en djup kastrull eller hink och

häll över den heta vätskan.

5.Sätt på ett lock och låt det svalna innan du ställer det i kylskåpet eller en sval jordkällare,

där det får dra i 3 dagar.

6.Sila genom en silduk och tappa upp på rena flaskor. Vid servering späder du en del saft

med 4 delar vatten eller efter tycke och smak. Frys gärna in saften då den inte innehåller

konserveringsmedel.

 

Tips!

Frys in några små syrenblommor i isbitskuber. Lägg i en välkomstdrink som du gjort på 2

delar vitt vin och en del syrensaft. Vackert och gott i sommarvärmen!

 

Syrensaft du kan njuta av

Syren, citron, socker och vanilj blir försommarens godaste saft. Skölj vackra blommor, häll över den heta socker- och vaniljvätskan och låt dra i några dagar. Bur med jutesnöre och sax från Blomsterlandet kostar 149 kr. Äppellåda, Kockums emaljkärl, ostkupa och silverfat kommer från olika loppmarknader.

Sött som socker! Det blir ännu sötare med ljuvliga syrenblommor i som sätter smak. Glasburk med lock kostar 29 kr på Rusta. Mintgrön skål i försinkat stål från Ikea, pris 59 kr.

Syrensocker

Njut av syrensocker i te, kakor eller varför inte göra en vacker present att ge bort när du blir bjuden hem till en vän. Dekorera gärna sockerburken med ett vackert band och personlig etikett.

 

Du behöver:

0,5 kg strösocker

2 dl syrenblommor

 

Gör så här:

1.Rensa blommorna och låt torka upp lite innan du blandar dem med sockret i en burk eller bunke.

2.Låt det stå i 3 dagar, blanda runt då och då.

3.Sila bort blommorna. Om sockret blivit småklumpigt kan det bero på att blommorna varit lite fuktiga, men sockret torkar upp snabbt.

4.Förvara i vacker burk med lock.

Dekorera bakverk med syren

Att sätta små söta blommor och vimplar i tårtan gör att den känns bakad med extra kärlek. Den blir garanterat unik och omtyckt. Ha några kvistar med syren i en liten vas på en sval plats. När det börjar närma sig servering knipsar du av små knippen av syrenblommor och sätter fast dem i smörkrämen över hela tårtan.

Syrenblommor är små glädjespridare! Att dekorera en tårta till en speciell vän är inte svårt och blir väldigt uppskattat. Syrenblomman doftar gott, har en vacker färg och är ätbar.

Tårtan är bakad med mumsiga fyllningar som dumlefluff, nutellafrosting och hallongrädde. Den är spritsad med en smörkräm som färgats med lite mintgrön färg. Recept på fyllningarna finner du på Lisas inspirerande bakblogg sockerrus.se.

 

Vad mer kan du göra med syren?

Av syrenblomman kan du förutom saft även göra gelé och marmelad. Du kan äta blomman rå eller använda i en sallad som dekoration. Till desserter kan blommorna kanderas genom att de doppas i vispad äggvita. Därefter strös socker eller florsocker över och slutligen torkas de kanderade blommorna. Perfekt om du inte vill ha färska små blommor. Älskar du sorbetglass? Gör egen sorbet och smaksätt med syrensaften du gjort!

 

 

Om syren

Bondsyren, Syringa vulgaris, är en populär trädgårdsväxt som är härdig i stora delar av landet. Den har funnits i svenska trädgårdar sedan slutet av 1600-talet och det finns en syren för alla typer av trädgårdar. Höga, låga, som häck, som buske, extra härdiga och de med lång blomningstid. Syrenen blommar i slutet av våren och har de typiska långa blomvipporna, som är mycket väldoftande. Men skär bort de vissnade blomklasarna direkt efter blomningen, om de tillåts bilda frö kommer de stjäla kraft från nästa års blomning. Syren finns i många olika färger, från vitt till mycket mörkt blå- eller rödlila.

En syren med en mycket vacker lavendelblå färg som är en nyhet hos flera plantskolor i år

är Syringa vulgaris ‘President Grevy’. Det är en hög och mycket vacker buske. Ytterst väldoftande med fyllda lavendelblå blommor. Passar som solitär, till häck och berså, i grupp och till buskage. Härdig i zon 1–4 och blir 2,5–3 m hög. Blommar i maj och juni. Finns bl a hos Blomsterlandet.

Foto: goodmorninggloucester.com

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar