Odla: Nu är säsongen för odling i full gång

ODLA TIMJAN. Får spröda stjälkar då den växer inomhus – men har ändå goda chanser att överleva. Trivs bäst i väldränerad och mager jord. Foto Blomsterlandet

Odla i trädgårdsland och växthus i sommar .Men så småningom kommer hösten igen och då kan det vara trevligt att fortsätta motionera de gröna fingrarna för att hålla formen ända fram till nästa trädgårdssäsong. Dessutom kan man få mycket nytta i matlagningen av de kryddor man kan odla på fönsterbrädan, och även spara en slant.

Så länge ljuset inte är allt för långt borta från våra nordliga breddgrader går det ofta utmärkt att ha ett litet kryddland i köksfönstret, inte minst om fönstret i fråga vetter mot söder. Om man har ett fönster mot söder och sköter vattningen efter ordning kan vissa kryddor även klara sig över vintern.    Förutom nyttan av kryddan i matlagningen bjuds man även på härliga dofter – något som kan vara nog så upplivande när vi går mot mörkare tider.
Som alltid är knepet att efterlikna den naturliga växtmiljön i så hög utsträckning som möjligt. Håll jorden fuktig – men inte blöt. Kryddor som rosmarin, salvia och timjan behöver väldränerad och mager jord, vilket man enklast åstadkommer genom att blanda i lite grovsand i jorden och göda lite eller inte alls. Speciellt rosmarin verkar vara känslig för gödsling under viloperioden.
För att veta om kryddorna behöver gödning kan man kolla på tillväxten. En växt som inte växer behöver ingen gödning. Ett tecken på att gödning behövs är att äldre blad blir gula och kanske till och med faller av. Kryddväxter göder man bäst genom att vattna med kraftigt utspädd näring, mer utspätt än instruktionerna anvisar.

BASILIKA. Kräver en hel del ljus, men nog kan den klara hösten alltid. Toppa inte för hårt, låt först två nya par blad komma upp innan – då ökar överlevnadschanserna ordentligt. Foto Orto Novo

SALVIA. Är värd en chansning – kan överleva hela vintern med lite tur och gynnsamma förhållanden. Är dessutom vacker att titta på. Foto Blomsterfrämjandet

CITRONGRÄS. Vanligtvis används stammen som krydda då den blivit ungefär en halv centimeter tjock, men hela plantan har kraftfull smak. Klarar vintern inomhus utan problem, men är chanslös utomhus. Foto Klostra Handelsträdgår

OREGANO. Behöver riktigt ordentligt med ljus, så visst kan den få det tufft att klara vintern – men det går ofta bra ändå, även om grenarna hänger slakt. Foto Klostra Handelsträdgård.

ROSMARIN. Måste in under vintern, för en svensk vargavinter klarar den inte av. Vill ha det ljust och fuktigt. Gödsla inte under vintern då tillväxten avtar. Foto Orto Novo

ODLA PERSILJA. Enkel att fröså inomhus, och visst växer den till sig, men efter en skörd är det i regel kört. Foto Blomsterfrämjandet/Anna Skoog.

ODLA GRÄSLÖK. Klarar av livet i fönstret. Toppa så att 5 cm kvarstår så kommer den igen. Foto Hammenhögs.

LÄS MER OM RÄTT VÄXTER
LÄS MER OM FUNKTIONELLA KÖK

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar