Köksträdgården med de bästa tipsen. Del 1

Köksträdgården

Köksträdgården passar för alla blommor vare sig du frestas av exotisk blomsterprakt eller bara vill ha ett säkert kort i sommarens köksträdgård

Plantskolorna är snart fulla av nya spännande frö-och löksorter. En del är enkla att lyckas med och andra lite svårare. är det bra att veta hur, var och när de olika sorterna ska sås och planteras. Här tipsar Lena Ljungquist från wexthuset.com om vad du ska tänka på.

Text Suzanne Linge

Vad ska man tänka på när man köper sina fröer och lökar till köksträdgården?

– Jag tycker man ska våga prova något nytt. Det finns många olika sorter av både blommor och ätbart att välja bland. Visst är det roligt och kan vara frestande att köpa frö på olika auktionssidor. Det kan vara en chansning eftersom man oftast inte har garantier för att man verkligen får den sort man tror och att grobarheten kan vara dålig. Men är man bara medveten om det är det ju ok. Köper man lökar i en fysisk butik ska man kontrollera att de är oskadade. Köp inte lökar som har börjat växa för mycket om de inte är på Rea!

När passar det bäst att sätta lökar? Att så frön?

– Sättlök till ätbara lökar och alla frön undantaget rotfrukter som morötter och liknande kan förodlas inomhus eller sättas direkt utomhus. När man förodlar inomhus får man kraftigare och finare plantor att sätta ut som blommar och ger skörd tidigare än när man direktsår. Sättlök till matlök och vitlök klarar kyla och kan sättas ut så snart det går att gräva i jorden. Nästan alla lökar och knölar till prydnadsväxter som t ex dahlia och kanna gillar däremot inte fukt och kyla alls. För dem måste man vänta tills jorden blir varm och risken för frost är över. Dessa kan man annars gärna starta igång inomhus under mars eller april.

– Många köksväxter och en hel del ettåriga sommarblommor kan man så tidigt. Så snart jorden reder sig som det brukar heta. Det är när man kan jobba med jorden utan att den klibbar fast vid händerna och man kan gräva utan att stöta på frost. Det brukar framgåtydligt på fröpåsen när sådd utomhus rekommenderas och om förodling rekommenderas eller ej.

– Det finns en hel del växter som man nästan måste förodla inomhus. Annars hinner de inte ge frukt eller blommar väldigt sent, och det är ju lite trist. Det gäller i stort sett de flesta köksväxter vi skördar frukten av som tomat, gurka, majs, squash, kronärtskocka, m fl. Även bladväxter som sallad, spenat och örter som persilja och gräslök kan man gärna förodla inomhus för att få tidigare skörd. De kan också sås direkt på växtplatsen tidigt på säsongen.

Några speciella förberedelser innan?

– Plantera i jord av hög kvalitet direkt på friland, i pallkrage eller odlingssäck till köksträdgården. Planteringsplatsen ska vara helt fri från ogräs. Man behöver inte gräva en massa i jorden innan sådd om man inte vill blanda i t ex kompostjord eller gödsel för att förbättra jordens struktur och näring. Kratta till så det blir en jämn och fin bädd att plantera i. Läs på noga om vilka avstånd som rekommenderas mellan plantorna. Sättlöken sätter man direkt enligt rekommendationen men man kan så frön lite tätare för att sedan rensa så att avståndet blir lagom.

 

 

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar