Grönsaker i trädgårdslandet eller på balkongen

GRÖNSAKER SOM ÄR LÄTTODLADE LÄCKERHETER Hur svårt kan det egentligen vara att odla egnagrönsaker i trädgårdslandet på tomten eller i krukor på balkongen? Och hur mycket tid och kraft tar det i anspråk? Svaret är naturligtvis att det varierar. Kraftigt. Vi  har valt ut nio säkra grönsaker – lättodlade och ätbara växter som trivs bra i det svenska klimatet – och berättar här hur man sköter om sina grönsaker.Grönsaker
Ekologisk sättpotatis. Foto: Estrella

POTATIS
Grönsaker är en del av det svenska matarvet. En del av den svenska folksjälen. Potatisen gav oss näring och livskraft när våra förfäder var som fattigast. Fortfarande i dag vet många hur man odlar potatis, trots att vi numer främst köper vår potatis i matbutiken. Man tar helt sonika överblivna potatisar från fjolårets skörd, sätter dem i marken, och sedan förökar sig potatisen. Magi!
Potatis kan planteras ganska tidigt på våren, men stjälkarna bör inte utsättas för ens lindrig frost. Sätt med fördel både tidiga och sena sorter samtidigt. Jorden ska helst inte vara för näringsrik och tung, då är nämligen risken att det blir mest blast och blöt potatis. Tänk på att sjukdomar kommer och förstör skörden om man odlar sin potatis på samma plats flera år i rad. Bladmögel är ett vanligt problem, och leder till brunröta i knölarna. I Norrland är det dock sällan några som helst problem.

Nyskördade sockerärtor är en eftertraktad delikatess. Här från Klostra Handelsträdgår

SOCKERÄRTOR
Grönsaker och sockerärtor vet vi väl alla hur gott det kan vara…? Och lika goda som de är – lika lätta är de att odla. Det krävs ingen jättebördig jord, liksom andra baljväxter är sockerärtan kvävefixerande. Så relativt tidigt om våren. Om ärtorna lagts i blöt innan så gror de snabbare. Skörda baljorna med jämna mellanrum då de fortfarande är tunna – annars avtar blomningen.
Vilken gourmet som helst blir på gott humör av nyskördade sockerärtor. Och tillagningen kunde inte vara enklare. Koka upp vatten, lägg i baljorna och låt sedan sjuda i ungefär en minut. Häll sedan av vattnet och lägg på en klick smör. Förtärs med fördel till grillat.
VITLÖK
Lite av en hemlighet. Det är inte många som vet hur enkelt det faktiskt är att slå upp sin egen vitlök. Och detta över i princip hela landet. Plantera vitlöken på hösten ungefär fyra veckor före tjälen slår rot i jorden. Bryt isär en vitlök till klyftor och sätt dem i jord med spetsen uppåt på en solig plats. Helt vanlig trädgårdsjord duger utmärkt för ändamålet. Skörd kan ske nästkommande sommar.
Använd vitlöken som smaksättare i färsk tappning och du kommer inte bli besviken. Om man vill spara delar av skörden så låter man lökarna ligga ovan jord i trädgårdslandet några torra dagar. Man kan använda vitlök till det mesta. Kokt, stekt eller rå till de flesta typer av mat. Var noga med att inte odla med överbliven vitlök från mataffären, då de kan bära på växtsjukdomar.

Gräslök från Hammenhögs

GRÄSLÖK Lättare än att odla gräslök kan det knappast bli. Denna utsökta bladlök odlas utan problem över hela landet, och kommer dessutom igen. År efter år. Köp en tuva gräslök i din växtbutik, plantera och vänta på att få skörda. Gräslöken förökar sig främst genom delning, frösådd går också bra men kan ta ett par år. Ogräs kan ta sig in i kanten av tuvorna, vilket kan vara irriterande, men det är i regel inte allt för krävande att hålla efter. Klipp bort blommorna under hela säsongen.

Bondbönor från Weibulls.

BONDBÖNOR
Grönsaker har odlats i vårt avlånga land ända sedan 1800-talet. Och speciellt känslig för väder och vind är den sannerligen inte. Den största skillnaden gentemot andra bönsorter är att bondbönan kan placeras redan då jorden reder sig – den tar inte skada av kall jord. Om jorden är sandig eller lerig har ingen större betydelse, och gödsling är inte heller det nödvändigt.
Bondbönan skördas då sommaren går mot höst och skidorna vuxit till sig ordentligt. När så skett – ta ut bönorna ur skidorna. Den enda egentliga nackdelen med bondbönan är att den behöver stöd då den blir upp emot en meter hög. Passa också på att njuta av den grönskande skönheten! Ett passande användningsområde för denna eminenta böna är den klassiska bondbönsoppan. Annars går det utmärkt att bara blanda med smör och vitlök och förtära. Bondbönan har den fördelen att den är mycket proteinrik.
LÄS MER OM ATT ANNLÄGGA EN TRÄDGÅRD
LÄS MER OM GRYTOR TILL KÖKET
LÄS MER OM STILREN DESIGN

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar