Björnbär trendigt sommarens superbär

Du tänker omedelbart på alla gånger du stuckit dina fingrar på dess vassa taggar, eller hur? Men det finns taggfria björnbärssorter idag som är guld värda att odla i din trädgård. Det finns inga gränser för vad du kan göra med detta vackra och smakrika bär. Här kommer några favoriter.

Text och foto : Scharlotte Peppare

Björnbär trendigt sommarens superbär

 

Björnbär är en matnyttig och dekorativ klängväxt och odlas helst mot ett plank eller en spaljé där de får mycket sol. Den bästa tiden för plantering är mars eller april eller tidigt på hösten. Bären innehåller stora mängder A-vitamin och dess innehåll av mineraler och syror är hälsosamt. Saften uträttar underverk mot mag-, tarm- och blåsbesvär sägs det. Du kan börja plocka frukterna i juli och med lite tur ända till september eller början av oktober. När du plockar frukterna bör du inte samla för många i hinken. Frukterna i botten riskerar då att bli mosade.

Till björnbärssylt behövs

2 kg björnbär

1 kg socker

Rena burkar

Gör så här

1.Varva bär och socker i en kastrull.

2. Mosa bären så att det bli lite vätska.

3. Hetta upp långsamt på svag värme under lock och koka sakta ca 10 min.

4. Ta grytan från värmen, låt stå en stund och ta bort ev. skum.

5. När det svalnat lite,kör sylten i mixern så du får en slät sylt.

6. Fyll upp de varma burkarna och skruva på locket. Låt det stå några minuter, sen drar du åt de ordentligt.

7. Vänd dem sedan upp och ner och låt burkarna svalna. Öppnad burk förvaras i kylskåp.

Njut av björnbärssylt i frukostfilen i trädgården. Söt dukhållare i form av en bronsgroda, säljs i 4- pack för 400 kr och Glimmingehus kuverttallrik i tenn för 2.150 kr hos Mr Fredrik.

 

Björnbärsvinägrett

Receptkälla Michael Krantz

 

Du behöver

2 dl färska björnbär

0,5 dl rödvinsvinäger

1 1/2 dl olja

1 vitlöksklyfta

10 blad av färsk basilika

1 tsk strösocker

Lite salt och peppar

 

Gör så här

Mixa björnbär, vinäger, vitlök och basilika med en stavmixer. Fortsätt mixa och tillsätt olja i en fin stråle, smaka av med salt, peppar och lite socker.

Den här vinägretten är helt underbart god till sallad! Gifter sig bra med smaker som parmesan, rödlök, avocado och sparris. Grönsakerna ligger i ett vackert snäckskal i brons, 1.750 kr hos Mr Fredrik.

Hela björnbär är vackert som dekoration på mattallriken, men också gott. Och du kommer älska att ringla den hemmagjorda björnbärsvinägretten över din sallad! Snäckskal i brons från Mr Fredrik. Blått porslin, silverbestick och korgar från loppmarknader.

Till eftermiddagskaffet vill man gärna ha något sött och lättlagat. Fransk björnbärspaj tillsammans med sötad creme fraîche är riktigt gott.

Fransk björnbärspaj

Receptkälla GP.se

 

Du behöver

 

Pajdeg

3 dl vetemjöl

125 g smör, kylskåpskallt

3 msk socker

3 msk kallt vatten

1 nypa salt

 

Fyllning

1 dl mandel

2 ägg

1 dl socker

1 dl crème fraiche

1 tsk finrivet citronskal

2 dl björnbär

 

Gör så här

1.Blanda samman mjöl, smör, socker, vatten och salt. Gör det snabbt för att pajdegen inte skall mista sin frasighet som den annars lätt gör om man arbetar degen för länge. Låt pajdegen vila ca 30 minuter i kylskåpet.

2.Sätt ugnen på 200 grader. Låt pajdegen bli rumstempererad och tryck ut den i en form med löstagbar kant som mäter ca 22–24 cm i diameter.

3.Förgrädda pajskalet i ca 5–7 minuter tills det fått aningen färg.

4.Gör nu klart fyllningen. Mixa eller mal mandeln fint. Här kan man välja om man vill skala och skålla mandeln genom att koka upp den med vatten och sedan pilla loss skalet. Vispa ägg med socker. Rör ner den malda eller fint mixade mandeln och tillsätt crème fraiche och citronskal. Häll ner fyllningen i pajskalet och lägg i björnbären.

5.Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter tills pajen är fint gyllenbrun.

6.Servera med crème fraiche smaksatt med någon matsked florsocker och vaniljsocker efter tycke och smak. Dekorera med lite rivet citronskal och några mandlar.

Dekorera pajen innan servering med lite florsocker. Ljusblå vispskål mini från Ib Laursen, 75 kr hos sofiashus.se. Handgraverad assiett, 213 kr och placeringskortshållare i försilvrad mässing, 73 kr hos Mr Fredrik

Vad kan du mer göra med björnbär? Listan kan göras lång men till mina favoriter hör björnbärsmousse. Den är god att äta som den är eller ha som tårtfyllning. Eller varför inte göra glass, en sommarshake eller marmelad? Och framför allt är det ett vackert bär som du lätt kan dekorera desserter med.

Vad kan du mer göra med björnbär? Listan kan göras lång men till mina favoriter hör björnbärsmousse. Den är god att äta som den är eller ha som tårtfyllning. Eller varför inte göra glass, en sommarshake eller marmelad? Och framför allt är det ett vackert bär som du lätt kan dekorera desserter med.

 

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar